Hotărârea unei instanțe din Italia spune că autismul a fost provocat de vaccinul ROR. De apel ați aflat?

Hotărârea unei instanțe din Italia spune că autismul lui Valentin Bocca a fost provocat de vaccinul ROR. De apel ați aflat?Sentinţă dată în Italia: vaccinul ROR cauzează autism”  este o știre apărută în 2012 mai mereu amintită de părinții care refuză să-și vaccineze copiii cu acest vaccin.

Ceea ce mă aștept de la unii jurnaliști din România care mai preiau această știre e să ducă munca până la capăt, să vadă dacă din 2012 până acum în 2015 s-a mai schimbat ceva cu această sentință, dacă a avut loc un apel, care e rezultatul lui, care au fost motivările la primul proces, care au fost la apel, care e următorul pas.

Ei bine, Ministerul Sănătății din Italia a atacat această decizie, iar pe 13 februarie 2015 s-a dat o decizie definitivă. N-am văzut în niciun articol din România, nici măcar în cel original de pe DailyMail unde să se facă o actualizare și să se adauge și rezultatul Curții de Apel din Italia.

Procesul din Rimini

În 2012 familia lui Valentino Bocca câștigă compensații financiare într-un proces în care au acuzat faptul că vaccinul ROR le-a cauzat autism copilului (link către decizie). Ei au fost reprezentați de avocatul Luca Ventaloro, membru al unei asociații din Italia, COMILVA (Coordonarea mișcării italiene pentru libertatea vaccinării). În acest proces de la Tribunalul din Rimini, Luca Ventaloro folosește ca argumentare un studiu care arată faptul că vaccinul ROR provoacă anumite probleme intestinale, care apar în mod frecvent și la copiii din spectrul autismului. Ceea ce trebuie să știm despre acest studiu este că a fost publicat în 1998 de către fostul doctor britanic Andrew Wakefield, pentru ca apoi să fie retras din jurnalul medical în urma unor investigații jurnalisticie și medicale prin care se dovedise că Andrew Wakefield falsificase analizele medicale, făcuse investigații medicale inutile și că avea interese financiare privind retragerea vaccinului ROR, fiind implicat în dezvoltarea unor vaccinuri concurente sau apărând ca expert în procesele intentate de părinții britanici. Tribunalul din Rimini a acceptat totuși acest studiu ca probă deși scrie mare cu roșu în revista medicală, The Lancet, că e RETRACTED.

În acest proces mai apare de partea familiei Bocca și un expert medical Dr. Massimo Montinari. Mă așteptam să fie o voce puternică în comunitatea științifică privind autismul, să fi contribuit considerabil în cercetarea privind cauzalitatea pozitivă dintre vaccinuri și autism dar, când am căutat pe PubMed, indexul studiilor medicale publicate, numele lui nu apare nicăieri. În schimb am aflat că a scris o carte, „Autismul – vaccinurile printre cauzele bolii”, dar și că, țineți-vă bine, deține cura care vindecă autismul. Cum aceasta este o descoperire revoluționară, prețul nu poate fi unul modic: 300Euro prima ședință, urmate de câteva ședințe (cam 10) la prețul de 250Euro, apoi de vânzarea de „medicamente” făcute tot de el la un preț de vreo 2000Euro. Modic.Un alt scop al doctorului e să convingă părinții să meargă în procese  împotriva vaccinului ROR. Unii înțeles  repede că sunt cam trași pe sfoară, așa că au depus plângeri la poliție pentru înșelăciune. Întreaga poveste despre doctorul Massimo Montinari o găsiți aici.

În aceste condiții Ministerul Sănătății contestă decizia Tribunalului din Rimini.

Apelul la Curtea de Apel din Bologna

Având în vedere că în anul 2012 se știa deja despre retragerea studiului lui Wakefield și că până atunci se făcuseră multe alte studii privind cauzalitatea dintre vaccinul ROR și autism era normal ca Ministerul Sănătății din Italia, cel care trebuia să plătească despăgubirile familie Bocca, să facă apel.

Pe 13 februarie 2015 s-a publicat decizia acestui apel: se respinge decizia Tribunalului din Rimini. Curtea de Apel l-a numit ca expert pe dr. Vittorio Lodi care a explicat (1, 2) că studiul lui Wakefield, citat de expertul familiei, dr. Montinari, a fost unul fraudulos și discreditat de comunitatea științifică, că există dovezi medicale solide care arată că nu există o cauzalitate în ROR și autism și că nu e suficient să existe doar corelația temporală dintre administrarea vaccinului și apariția primelor simptome ale autismului. El amintește că unul din argumentele primului tribunal nu are logică. Se afirmă în decizia inițială că, în absența oricăror alte posibile cauze, singura cauza trebuie să fie vaccinul ROR, asta deși existau totuși alte posibile cauze: genetice sau faptul că Valentino Bocca a fost născut prematur.

Avocatul familiei Bocca a anunțat că va contesta această decizie la Curtea Supremă, dar conform unui profesor în drept, Dorit Rubinstein Reiss din SUA, sunt slabe șanse să fie acceptat, pentru că prima curte a ignorat dovezile existente, a ignorat faptele.

Concluzie

A existat un proces în Italia prin care s-au acordat despăgubiri unui copil cu autism pe baza legăturii cauzale dintre vaccinul ROR și autism, dar a mai existat și un apel la acest proces prin care s-a demonstrat că prima curte a luat decizia pe baza unor dovezi frauduloase. Mișcarea antivaccinare va continua să prezinte decizia primului proces ca dovada supremă pentru tine să nu-ți vaccinezi copilul cu ROR. Olivia Steer, care se proclamă „jurnalist independent pe probleme medicale”, va continua să facă afirmații pompoase de genul „cei care uita trecutul sînt condamnați să-l repete”, așa cum a comentat recent această știre, demonstrând încă o dată că nu știe ce înseamnă jurnalismul, cu atât mai puțin cel medical, și că singurul ei scop e să distorsioneze informația, să o modeleze după crezul ei, nu să-și modeleze convingerile după dovezile existente. Jurnalismul de acest tip e malefic: vaccinul ROR protejează împotriva unor boli potențial fatale, iar Olivia Steer și mișcarea antivaccinare nu fac decât să lase copii neprotejați, să apară decese prevenibile printr-un simplu vaccin.

Edit 2016

La un an de la publicarea acestui articol apare și epidemia de rujeolă, boala prevenibilă cu ajutorul acest vaccin ROR. Oare câți părinți nu și-au vaccinat copiii, bazându-se pe minciunile antivacciniștilor? Câți se simt responsabili de această epidemie? Tu, care nu ți-ai vaccinat copilul, ești pregătit să trăiești cu gândul că al tău copil a fost contagios și a contribuit într-o anumită măsură la decesele din acest an?

23 de gânduri despre &8222;Hotărârea unei instanțe din Italia spune că autismul a fost provocat de vaccinul ROR. De apel ați aflat?&8221;

  1. esti sigur ca nu au mercur sau aluminiu in compozitie? faptul ca nu scrie ca ar fi in compozitie nu ma linisteste,pot fi omise pur si simplu,nu am incredere in organele statului

  2. Ideea e ca da poate ai dreptate,dar copii ce-au murit poate erau si imunodeprimati,din câte stiu cei din regiunea clujului au intrat in contact cu copii purtători veniți din rândul refugiaților sirieni(exista tabăra in zona)si poate tulpina cu care s-au infectat era alta fata de cea existența in vaccin

  3. Nu zice cineva sa nu ne mai vaccinam ci e ok,dar sa alegem vaccinuri care nu conțin mercur in compozitie,adică sa forțam firmele care produc vaccinuri sa aleagă un conservant sigur,deja exista pe piața vaccinuri fără mercur numai ca sunt mai scumpe si profitul producătorilor scade

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s