Între bine și rău – pseudoștiință la TVR

Ediția de luni, 12 mai 2014, a emisiunii „Între bine și rău” (TVR1), moderată de Liviu Mihaiu și  Timea Bereczki a fost despre vaccinuri și cancer și s-a dorit a fi o dezbatere medicină versus terapii alternative sau complementare. Au fost prezenți susținători dintr-o parte și alta, toți medici.

Invitații, așa cum au fost prezentați în emisiune sunt:

Tabăra „alopată”

  • Cf. Dr. Alexandru Rafila – vicepreședinte al Comitetului Național de Vaccinologie și Președinte al Societății Române de Microbiologie, șeful catedrei Epidemiologie si Microbiologie, UMF Carol Davila
  • Dr. Gabriel Gogescu – medic primar chirurgie oncologică
  • Cf. Dr. Monica Dragomir – Sef Sectie Oncologie Pediatrică a Institutului Oncologic București și medic specialist pediatru, membru în 6 societăți științifice medicale din țară și alte 6 din străinătate

Tabăra „alternativă”:

  • Ac. Ovidiu Bojor – doctor în farmacie, fondator al fitoterapie moderne în România
  • Dr. Ileana Rîndașu – medic specialist recuperare, medicina fizică si balneologie, competenţa in homeopatie şi acupunctură, secretar general al Societăţii Române de Homeopatie
  • Dr. Rareș Simu – medic specialist în imunologie clinică și alergologie

Liviu Mihaiu și-a ales tabăra încă de la începutul emisiunii: împotriva medicinii, împotriva vaccinurilor și împotriva antibioticilor și face asta nu datorită unor dovezi științifice, ci, după cum afirmă, datorită a ceea ce se discută în mediile de informare libere, neoficiale, adică Internetul plin de conspirații. Emisiunea și-a dorit să creeze un echilibru de forțe al celor ce dezbat: doctori de de fiecare parte, cu mențiunea că ceilalți doctori erau cu competențe în homeopatie, fitoterapie și medicina Ayurvedică. A creat astfel un fals echilibru de dezbatere, prezentând voci ale autorității dintr-o parte sau alta, când la nivelul medicinii nu-i nicio controversă cu vaccinurile și chimioterapia, ci doar la nivelul pseudoștiițificilor care n-au reușit să demonstreze până acum că homeopatia sau alte „medicini” alternative nu performează mai mult decât placebo în numeroase afecțiuni, incluzând cancerul (și nici măcar la complementar). Iată și cum începe emisiunea:

Avem o sănătate, cum procedăm? Suntem înconjurați, avem de făcut aproape 40 de vaccinuri într-o viață, luăm din ce în ce mai multe medicamente, multe dintre ele degeaba, găsim din ce în ce mai multe E-uri cancerigene în mâncare și sucuri, avem și pesticide care ne otrăvesc legumele, avem antibiotice și hormoni în carne, avem mâncare modificată genetic, urmează să mâncăm și clone animale, avem din ce în ce mai multe cazuri de cancer în țara noastră și, colac peste pupăză, suntem anunțați de Organizația Mondială a Sănătății că va urma o creștere a diagnosticării cancerigene cu peste 75% până în 2030. Deci, mai mulți bolnavi? Ba, mai mult, sunt unii specialiști care ne spun că „ăștia” ne bagă ceva în mâncare și-n medicamente. Să stăm liniștiți la coadă la medicamente sau să fugim la mama natură să ne tratăm? În seara asta, cu academiciei, profesori și chiar.. și cu Bill Gates la „Între bine și rău”. Mulțumin! Bună seara!

Nu cred să mai fi văzut concentrare mai mare de teorii conspiraționiste într-un text atât de mic: vaccinuri, organisme modificate genetic, animale clonate în galantare, puteri ocultă care ne bagă câte ceva în mâncare și medicamente și chiar.. și cu Bill Gates. Iar Liviu Mihaiu s-a gândit să facă o adunare cu invitați de seamă care să discute aceste teorii. Mai lipsesc floricele.

După prezentările făcute de Timea Bereczki, se amintește de alarma trasă de specialistul Alexandru Rafila despre acoperirea vaccinală scăzută din ultimii ani, care înseamnă un risc ridicat de epidemii la noi în țară. Ca să se păstreze echilibrul de opinie se trece la un alt specialist, din Finlanda, prezentat ca fost Ministru al Sănătății de acolo și care are o cu totul altă opinie despre vaccinuri:

Știi, nu gripa porcină este periculoasă. Sunt injecțiile. Și îmi imaginez, în spatele a toate aceastea este motivul de a reduce populația mondială, pentru că e foarte toxic. Și pentru a băga milioane și milioane și miloane în buzunarele celor ce scot pe piață aceste injecții. Și de când vor să reducă populația au început să zică, că copiii și femeile gravide se vaccinează primii. Prin aceasta elimină viitoare generație. Da, în ’76 au avut în SUA gripa porcină și s-a oprit vaccinarea după 3 săptămâni, pentru că mureau foarte mulți oameni. Era distrus sistemul neurologic. Dar acum au dat o lege în SUA ca companiile să nu fie responsabile. Nicio compensație dacă pacientul moare sau rămâne la pat pentru toată viața. Acum, la începutul lui iunie OMS a spus că epidemia de gradul 6 este cea mai mare. Acum… Vezi, în oricare țară din lume, oamenii nu sunt bolnavi. Nu sunt milioane cu gripă porcină. S-a făcut în acest fel numai pentru a forța populația și să pregătească guvernele pentru a vaccina cu forța.

Am văzut de multe ori aceast video cu fostul ministru finlandez, dar niciodată nu i-am dat prea mare atenție. Mi s-a părut că se fac genul de afirmații conspiraționiste aflate la limita nebuniei și care nu merită prea multă atenție. TVR se pare că are cu totul altă părere. Ce-ai putea spune despre asta până la urmă? Se fac vaccinuri de mai bine de 100 de ani, i se pare cuiva că s-a redus populația? În 1976 în State s-au făcut 40 milioane de vaccinuri antigripale și s-au raportat 3 decese la persoane în vârstă, care au avut loc după administrarea vaccinului. După inveștigații, s-a arătat că vaccinarea nu a fost cauza. Programul de vaccinare a fost oprit pentru că nu s-au mai raportat cazuri de transmitere a virusului și pentru că a fost o oarecare îngrijorare privind incidența GBS, acel sindrom care distruge sistemul neurologic, despre care vorbește așa zisa fostul ministru de sănătate al Finlandei. Cum riscul de GBS creștea și îmbolnăviri noi nu mai erau, vaccinarea a fost oprită.

Se pare că fostul ministru finlandez nu e chiar un fost ministru, ci mai degrabă un fel de fost șef DSP local din Finlanda. La o simplă căutare după nume, i-am găsit această pagină de pe wikipedia, în care este prezentată ca parapsiholog, ufolog (cercetează OZN-uri) și vorbitor despre spălarea de creiere. Iată specialistul cu care moderatorul emisiunii vrea să-l contrazică pe Alexandru Rafila privind necesitatea creșterii acoperirii vaccinale la copiii din România.

Rauni Kilde

Imediat după UFO-logul finlandez urmează o bucată din prezentarea TED a lui Bill Gates.
Liviu Mihaiu vrea să credem că Bill Gates dorește scăderea populației existente cu 10-15%.

First we’ve got population. Now, the world today has 6.8 billion people. That’s headed up to about nine billion. Now, if we do a really great job on new vaccines, health care, reproductive health services, we could lower that (forecast) by, perhaps, 10 or 15 percent, but there we see an increase of about 1.3 (per year).

Vaccinurile propuse de Bill Gates nu sunt pentru a ucide populații întregi, ci pentru a ajuta părinții să-și facă planuri mai bune privind numărul de copii pe care îl vor. E mai ușor să planifici 2, 3 copii, atunci când știi că ai foarte multe șanse ca ei să ajungă sănătoși la maturitate, iar vaccinurile ajută mult la ferirea copiilor de boli potențial fatale sau care i-ar lăsa cu handicapuri majore pe viață. Dacă n-ar exista vaccinurile, metodele contraceptive și serviciile bune de sănătate în general, oamenii tind să facă altfel de planificare: facem 5 copii și sperăm că 3 vor fi în viață și peste 20 de ani. Dar de multe ori se întâmplă ca toți cei 5 copii să rămână sănătoși, ceea e e foarte bine, sunt în viață, dar poate că nu au una de calitate: familia (și statul) trebuie să-i întrețină pe toți. Așa ai o creștere nesănătoasă a populației și la această creștere se referă Bill Gates, el crede că prin vaccinuri reduce această creștere a populației cu 10-15% printr-un control mai bun al ratei de naștere a viitorilor copii.
Conspiraționiștii au preluat discursul și l-au interpretat cum au vrut ei, iar Liviu Mihaiu a preluat ce-au zis conspiraționiștii, crezând cumva că Bill Gates „se scapă”, adică își divulgă planul malefic. De fapt știm cu toții că fiecare creator de genocide prima dată le-a anunțat la televizor, abia apoi a trecut la fapte.

Urmează o serie de afirmații despre formaldehidă interzisă, hidroxidul de aluminiu, mercur și alți adjuvanți „toxici” (sau ascunși). Dr. Rareș Simu corelează acești adjuvanți cu creșterea incidenței bolilor autoimune și cancerelor. Se accentuează cuvântul toxic, dar niciunul nu spune că toxicitatea nu stă doar în denumirea substanței, ci în cantitatea administrată. Insula Îndoielii are un articol foarte documentat pe această temă și, în emisiune, și Dr. Rafila aduce câteva argumente care arată că abordarea cu enumerarea denumirilor substanțelor e greșită, cu iz alarmant. Dorind să argumenteze și nevoia de creștere a acoperirii vaccinale, Dr. Rafila amintește de alarma OMS privind poliomielita, iar Liviu Mihaiu devine agresiv când aude de OMS

Auziți, haideți să facem a la Polio aicea, suntem, vreau să știu și eu de ce mai vaccinăm anti-polio, când boala a fost eradicată în proporție de 98% și de ce alertele astea?! Dați-mi voie să nu prea cred în alertele astea care ajută Big Pharma să vândă de 500 de miliarde pe an. Deci, stați puțin, că nu tot ce vin de la instituțiile oficiale ale acestei lumi sunt și reale. Adică alertele astea în care noi trăim într-o pandemie generală, în care Mass Media face …

Dr. Rafila explică faptul că trăim într-o lume care se mișcă și epidemiile n-au granițe, dar Liviu Mihaiu nu vrea să audă, îi dă în continuarea cu Big Pharma și diabolicul OMS care le spune doctorilor ce să facă și ce să vândă. Eu îl întreb pe moderator: cum de a început emisiunea cu un argument susținut de OMS, privind creșterea cancerelor, iar acum, dacă OMS spune că există un risc real de polio, atunci e dulăul cel rău? Cum de acest argument care susține vaccinarea și care vine de la OMS nu mai este valabil?

De fapt am observat această lipsă de consecvență și pe la unele mămici: dacă îi spui unei mămici să nu mai alăpteze, atunci vine cu argumentul că OMS recomandă alăptarea până la 2 ani, dar dacă îi spui să-și vaccineze copilul, că așa recomandă OMS, atunci OMS este corupt.

Per ansamblu mă bucură faptul că Dr. Alexandru Rafila a accentuat pe ideea că Liviu Mihaiu a prezentat în emisinune informațiile în mod tendențios, trunchiat și conspiraționist. Sper ca măcar atât să fi înțeles lumea care s-a uitat la emisiune.  Și mai sper că moderatorii de acest gen de emisiuni să înțeleagă diferența între controversă științifică și bălăcăreala conspiraționistă de pe net. Ei au puterea de influența și educa oameni. Și mai sper să nu existe niciun copil care să moară sau să rămână infirm pe viață din cauza unei boli prevenibile prin vaccinare, pentru că maică’sa s-a uitat la TVR și a mușcat din dezinformarea făcută acolo. Da, Liviu Mihaiu, s-ar putea să fii responsabil, măcar moral, de o astfel de situație și asta pentru că nu ai făcut ceea ce trebuie să facă un jurnalist: informare. Ai fi aflat că ministrul nu e ministru și n-are toate țiglele pe casă, că Andew Wakefield nu mai e de mult doctor, că formaldehida există și în pere, că hidroxid de aluminiu este și în laptele matern, că vaccinurile sunt cât se poate de sigure, că nu facem 40 de vaccinuri și multe altele.

Poate data viitoare faci o emisiune mai bună, cine știe.

Emisiunea o găsiți înregistrată aici.

2 gânduri despre &8222;Între bine și rău – pseudoștiință la TVR&8221;

  1. Dr. Rafila este microbiolog, șef al laboratorui de microbiologie în cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” și șef al catedrei de Microbiologie a UMF „Carol Davila”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s