ECDC – Alertă de risc de poliomielită în România

Imagine
Mulți părinți care nu și-au vaccinat copiii împotriva poliomielitei s-au uitat pe statistici, au văzut că ultimul caz de poliomielită a fost undeva prin anii ’90 și și-au gândit că nu mai are rost să-i mai vaccineze. În fond, pentru ce să faci un vaccin pentru o boală care nu mai există în România? Ce mereu uită acești părinți este că bolile nu au granițe și că poliomielita încă mai există în lume la câteva ore de mers cu avionul sau chiar la o zi, două de mers cu mașina. Nouă ne plac vacanțele exotice și unii dintre noi am putea călători în Afganistan, Pakistan sau Nigeria, ultimile țări polio endemice din lume sau am putea vizita o rudă de prin Israel, unde s-a găsit virusul în canalele de scurgere și ne-am întoarce acasă cu un nu tocmai drăguț virus.

Dar ce s-ar întâmpla dacă, dintr-o dată, o masă mare de oameni ar veni la noi în România și unii dintre ei putea avea virusul poliomielitei?

ECDC, Centrul European de Prevenție și Control al Bolilor anunță că  există riscul ca Europa să importe virusul poliomielitei din Siria (PDF). Sunt sigur că nici la asta nu s-au gândit părinții când nu și-au vaccinat copiii. Nici nu le-a trecut prin gând că într-o țară relativ aproape de noi s-ar putea stârni un conflict care ar pune sistemul de sănătate la pământ și unde numărul celor ce se vaccinează împotriva poliomielitei ar putea scade atât de mult încât să permită virusului să reapară la ei acolo, așa cum au reapărut și epidemii de rujeolă, hepatită, diaree acută sau tifos. Am putea spune că virusurile și bacteriile nu călătoresc cu mașina, dar nu același lucru îl putem spune și despre refugiați. Sirienii se refugiază în Europa, trecând pe la granița Turciei cu Bulgaria, cu tot cu bolile de care suferă acum. Siria n-a avut polio până la acest conflict din 1995, pentru că avea o rată de acoperire vaccinală foarte bună, peste 95%, iar acum doar 52% din copiii născuți din 2010 au fost vaccinați împotriva poliomielitei. Asta e foarte puțin și riscul de reaparație era predictibil.

Conform UN sunt mometan 2 milioane de refugiați înregistrați, dintre care 18,5% sunt copiii sub 5 ani. Dacă în 2011 în Europa s-au înregistrat ca refugiați 8.920 Sirieni și 1.490 de refugiați ilegal, în primele trei trimeste ale anului 2012 numărul a crescut la 11.573 de depuneri de cereri de azil politic și găsiți 2739 ilegali în primele două semestre. Se estimează că în ultimile luni au apărut  peste un milion de refugiați sirieni, iar jumătate dintre ei sunt copii.

Unii dintre aceștia vin și vor mai veni și în România, așa cum a făcut-o și un anume Mustafa care încearcă să se integreze la Constanța.

Din diverse motive, care nu țin de vreo situație de conflict armat, în România la copiii născuți în iulie 2012 acoperirea vaccinală a scăzut, dramatic aș spune, până la 73% la nivel național, iar cei născuți cu un an mai devreme s-a menținut la un 91.5%. Am văzut că Siria a dus-o bine cât acoperirea vaccinală a fost 95%.

Noi nu avem parte de conflict asemănător, dar ne-am pricopsit cu refugiații, Pentru România nu trebuie să creezi un război ca să ai parte de poliomielită, este suficient să ai purtători de poliomielită. Ce e mai pervers cu acest virus este că la mulți dintre cei bolnavi nu creează simptomele specifice, însă sunt contagioși, îl dau mai departe, atât pe calea aerului cât și pe calea fecal-orală.

Printre părinți circulă un puternic curent antivaccinist, iau decizia să nu-și vaccineze copiii, crezând că e una informată după ce au citit articole pseudoștiințifice din blogosfera românească. Imaginea din acest articol este o parodiere a unei alte imagini de pe un astfel de blog, unde întreaga teorie se bazează pe faptul că nu există boli contagioase, microorganismele nu creează boli și nu se transmit de la infectat la om sănătos, e o teorie care a existat acum două secole. Păi, dragi părinți, dacă adoptăm sistemul de sănătate din secolul XIX să nu ne așteptăm să nu avem aceleași riscuri și beneficii ca în acele vremuri.

În aceste zile am văzut o discuție tare interesată pe un grup de pe Facebook, unde o mămică povestește că știe un copil din București, de un an și ceva care a făcut polio cu virus sălbatic, confirmat la laborator, forma paralitică. Desigur, e o discuție pe net, n-are nicio valoare informativă, mămica poate să fi înțeles greșit sau analizele să fi fost greșite sau poate chiar să fi inventat povestea. Dar în condițiile în care ECDC deja a dat semnalul de alertă, povestea are toate șansele să fie adevărată. Un alt detaliu al acestei povești este că acel copil este vaccinat antipolio, un adevărat ghinion pentru el, știind că acest vaccin are o eficiență destul de bună (80-90%) (PDF), dacă reușește să țină foarte multe țări de poliomielită atâta timp cât acele țări au o rată de vaccinare minimum 80-86%. Cu cât vor fi mai mulți copiii nevaccinați, cu atât vom avea mai multe mici „bombe” biologice și vor fi afectați nu numai ei, dar și 10-20% din cei vaccinați la care vaccinul nu a funcționat, copiii prea mici pentru a putea fi vaccinați ori copiii a căror sănătate nu le permite să fie vaccinați.

Dacă nu ați mers cu copiii să facă vaccinurile recomandate de MS, să vă informați mai bine și să-i vaccinați, să-i feriți de o boală cu adevărat cumplită și să nu ajungeți să fiți puși în situația de a da un răspuns întrebării: „Mami, tati, eu de ce am picioarele strâmbe?”

UPDATE 1

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat marţi, în cursul unui briefing ONU la Geneva, zece cazuri de poliomielită la copii sirieni, în regiunea Deir Al Zour, în nord-estul ţării. via MEDIAFAX

UPDATE 2 (aprilie 2014)

În contextul desfășurării Săptămânii Europene a Vaccinării autoritățile române reamintesc de acest risc.

In cadrul dezbaterii publice de la Bucuresti organizate in Saptamana Internationala a Vaccinarii, dr. Victor Olsavsky, seful Biroului Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in Romania a precizat ca Romania este considerata o tara cu risc in reaparitia cazurilor de poliomielita. Principalele cauze sunt zonele de conflict (Ucraina, Siria, Israel), miscarea populatiei si a refugiatilor din zone precum Siria sau Israel. OMS recomanda astfel mentinerea unei rate ridicate de vaccinare in poliomielita pentru preventia aparitiei unei epidemii.

4 gânduri despre &8222;ECDC – Alertă de risc de poliomielită în România&8221;

  • Ceea ce nu s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi existat o acoperire vaccinală de 50%.

   Ucraina vaccinează cu vaccinul anti polio oral. O acoperire vaccinală mare asigură și protecția împotriva virusurilor derivate din vaccin.

   Din același articol:
   „Ukraine had been at particular risk of emergence of a cVDPV, due to inadequate vaccination coverage”

   Pentru cei cu nesiguranță în limba engleză:

   „Ucraina a fost la un risc deosebit de apariție a cazurilor cVDPV, ca urmare a acoperirii de vaccinare inadecvate.”

   Mulțumesc, @arakelian, că ai citit tot articolul și ți-ai prezentat o opinie care reprezenta tot mesajul lui și nu una parțială, potențial părtinitoare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s