Refuzul vaccinurilor și epidemiile

Nonmedical Vaccine Exemptions and Pertussis in California, 2010,  Pediatrics
Nonmedical Vaccine Exemptions and Pertussis in California, 2010, Pediatrics

California a avut în 2010 cea mai mare epidemie de tuse convulsivă din 1947, de la introducerea vaccinului. Au fost 10 decese, toți fiind copii mai mici 3 luni, dintre care nouă până în 8 săptămâni, prea mici pentru a putea primit vaccinul DTP.

Afecțiunea este foarte periculoasă pentru copiii sub un an, la care rata mortalității este foarte mare (0,5%) din cauza complicațiilor respiratorii. De aceea vaccinarea antipertussis se recomandă a se administra la vârsta de 2 luni, cu rapel la 4-6-12 si 30-35 luni. Sunt câteva motive pentru care revin epidemiile de tuse convulsivă în zone în care de ani de zile nu au mai fost.

Componenta pertusiss cu celulă întreagă din vaccinul DTP a fost înlocuită cu cel acelular, pentru a scădea efectele secundare ale vaccinului, prețul fiind un vaccin mai puțin eficient, răspunsul imun nemaifiind atât de bun ca la cel cu celulă întreagă, anticorpii scăzând odată cu trecerea anilor, astfel că adulții au nevoie de încă un rapel. O altă probelmă este că bacteria s-a mai schimbat și actualul vaccin să fi rămas în urmă cu noile componente. Aceste motive au fost studiate și cunoscute. În fine, ultima bănuială a cauzelor epidemiilor de tuse convulsivă, și anume refuzul părinților de a-și vaccina copiii, a fost confirmată cu un studiu făcut în urma acestei epidemii din California, publicat recent în jurnalul american Pediatrics.

Acest studiu a comparat numărul părinților care au refuzat vaccinurile din motive personale (și nu medicale) cu cel al cazurilor de tuse convulsivă concentrate în aceleași zone (clustere). S-a urmărit dacă în zonele în care au fost mai mulți ce au refuzat vaccinurile au fost și mai multe cazuri de tuse convulsivă, decât în alte zone unde acoperirea vaccinală n-a suferit din cauza acestor refuzuri. Rezultatele studiului arată că într-o zonă cu mai multe refuzuri este de 2,5 ori mai probabil să apară o zonă cu mai multe cazuri de tuse convulsivă. Mai multe cazuri au apărut în aceste zone, comparat cu zonele din afara lor. Localizarea copiilor nevaccinați în urma credințelor persoanle ale părinților (ex: după cartiere, grădinițe, străzi) a fost asociată cu grupurile de cazuri de tuse convulsivă, ceea ce sugerează că aceste refuzuri au contribuit la epidemia din California.

Societatea Română de Pediatrie se arată îngrijorată de scăderea vaccinării și de creșterea incidenței bolilor. Rapoartele de acoperire vaccinală arată că neprezentarea și refuzul ocupă printre principalele motive ale nevaccinării copiilor. În 4 din 5 copii(PDF) care s-au îmbolnăvit microbul a fost transmis de la cineva din familie. Așadar refuzul (cel mai probabil din cauza antivacciniștilor), neprezentarea, pierderea imunității la adulți și modificările structurii bacteriei sunt factori care contribuie la apariția de noi epidemii de tuse convulsivă.

Antivacciniștii din România ar trebui să înțeleagă că sunt periculoși pentru noi și că trebuie să-și asume o parte din vina creșterii incidenței cazurilor de boli prevenibile prin vaccinare. De altfel și părinții care consideră că nu trebuie să ne temem de copilul lor nevaccinat, pentru că doar îi avem pe ai noștri vaccinați, ar trebui să învețe din această experiență că vaccinurile nu sunt 100% eficiente și că nu oferă 100% imunitate unui copil. Copilul nevaccinat este fără niciun fel de protecție la această bacterie, devine contagios mult mai ușor decât unul vaccinat, o dă colegilor de clasă, care la rândul lor dau fraților mai mici, mult mai vulnerabili în fața aceste boli.

Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru copilul tău este să-l vaccinezi, iar membrilor familiei care vor intra în contact cu el să le recomanzi rapelurile DTaP.

2 gânduri despre &8222;Refuzul vaccinurilor și epidemiile&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s