Vaccinul ROR nu este cauza autismului

Rujeolă
Rujeolă

În România rata de vaccinare a scăzut foarte mult în ultimii ani și mai devreme sau mai târziu în unele zone vom avea parte de epidemii de boli pe care ar fi trebuit să le fi uitat deja (sau le-am uitat deja, dar vor avea grijă să ne reîmprospețeze memoria)

Unul din motivele pentru care tot mai mulți părinți refuză să vaccineze este frica de autism, ce ar putea fi legitimă atâta timp cât ar fi una reală. Autismul apare undeva în jurul vârstei 1-2 ani, când copilul primește vaccinul ROR. Părinții asociază cele doua evenimente într-o relație de cauzalitate, crezând astfel că vaccinul ROR este cauza autismului. Corelația în timp între aceste două evenimente nu este suficientă pentru a dovedi cauzalitatea între ele. Pentru a demonstra că vaccinul ROR cauzează autism trebuie găsit un mecanism biologic care să explice cum componentele vaccinului au influtențat organismul în așa fel încât să se aleagă cu condiția de autism.

În 1998 un doctor chirurg pe nume Andrew Wakefield a publicat în prestigiosul jurnal The Lancet un studiu care afirmă că există o legatură între problemele gastro-intestinale și o regresie de dezvoltare la copii anterior normali, în prezența unor anumiți factori externi, acei factori fiind indentificati ca fiind vaccinul ROR in 8 cazuri din cele 12 de studiu și rujeola într-un caz. Deci dacă copilul are anumite anomalii gastro-intestinale și primește vaccinul ROR ar putea avea probleme de dezvoltare.

În studiul respectiv nu se afirma nicăieri că vaccinul ROR cauzeaza autism, dar în conferința de presă ce a urmat publicării Wakefield afirmă că guvernul ar trebui să oprească vaccinarea cu ROR până la noi cercetări și că părinții ar trebui să opteze pentru vaccinarea separată (un vaccin pentru rujeolă, unul pentru oreon și unul pentru rubeolă) și astfel a dat startul la ce a urmat să fie o creștere dramatică în lume în rândurile celor ce refuză vaccinurile.

Până la urma studiul a fost dovedit de către jurnalistul Brian Deer că este o fraudă. Wakefield fusese angajat de avocații acelor părinti de copii cu autism într-un proces cu compania farmaceutica ce a produs vaccinul. Cercetarea lui avea un rezultat dinainte stabilit: vaccinul ROR duce la autism. În susținerea acestei concluzii Wakefield a modificat fișele medicale și rezultatele testelor medicale ale celor 12 subiecți, a folosit examinări nepermise in cercetarea medicală, din cei 9 copiii prezentați ca având autism de fapt doar 5 aveau, dintre care la unii a apărut luni mai târziu, iar la alții înainte de vaccin.

The Lancet avea să retragă studiul.

După publicarea studiului lumea medicală știintifică trebuia să verifice rezultatele și să le reproducă, pentru a confirma rezultatul studiului, După ani de studii nimeni nu a reușit să reproducă concluziile lui Wakefield, ba s-au făcut studii care să infirme concluzia lui.

Oamenii de știință din diferite țări din diverse institute de cercetare independente, companii farmaceutice sau spitale au luat în serios temerile părinților și au condus studii care să arate dacă există vreo legatură între vaccinuri și autism. Concluzia generală este că nu exista nicio o legatură între vaccinuri și autism.

Avem așa:

1. Un studiu danez care a verificat 500 000 de oameni și nu a găsit nicio o legatură între vaccinuri și autism  http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa021134

2. Un studiu finlandez pe 1.8 milioane de oameni care urmărea efectele adverse ale vaccinurile. Nici urma de autism http://europepmc.org/abstract/MED/9643797/reload=0

3. Un studiu canadian care a verificat legătura între tiomersal şi autism şi nu a găsit niciuna

http://pediatrics.aappublications.org/content/118/1/e139.short

4. Un studiu Japonez care concluionează ca nu este nici o legătură între vaccinuri şi autism

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1469-7610.2005.01425.x/full

5. Un studiu polonez care spune că demonstrează că nu există nici o legătură între vaccinul  ROR sau vaccinul pentru rujeolă într-o singură doză și autism http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19952979

6. Un studiu din Asia care recomandă să nu se întrerupă vaccinarea din cauza temerii că vaccinurile duc la autism, pentru că nu există dovezi în privința asta

Pe lângă aceste studii mai avem și review-uri de studii care ajung la aceeași concluzie: Institutul Cochrane afirmă că nu vaccinul ROR nu duce la autism, un review peste 20 de studii condus de Children’s Hospital of Philadelphia ajunge la aceeași concluzie. Uniunea Europeana finanțează un meta-review peste 120 de articole, iar autorii concluzionează că vaccinul ROR nu are nicio legătură cu autismul, boala Chron, colită ulcerativă sau meningita aseptică.

De asemenea mai există și studii comparative între perioadele când a fost folosit vaccinul și când nu a fost. Japonia a făcut un studiu în acest sens și afirmă că: ”Importanța acestor concluzii este că vaccinarea cu ROR este cea mai puțin probabilă de a fi cauza principală a ASD-ului și nu poate explica creșterea în timp a incidenței autismului, iar prin retragerea vaccinului ROR în țările unde este folosit încă nu se poate aștepta la reducerea incidenței autismului”

Ca să reamintesc avem pe de o parte studiul lui Wakefield care a avut 12 subiecți și care a fost o fraudă, iar pe de altă parte de sute de studii pe sute de mii de subiecți din diverse țări, finanțate de diverse instituții care arată că vaccinurile nu duc la autism.

În prezența acestor dovezi este o nebunie să refuzi vaccinarea copilului tău. Scopul tău ca părinte este să il educi, să-l crești, să fie sănătos și nu să-l pui să treacă strada de unul singur, poate șoferii vor avea grijă să nu-l calce.

Prin nevaccinare îl expui atât pe el, cât și pe cei din jurul lui unor boli potențial fatale sau cu consecințe grave pe viață. Să le reamintesc: rujeola, oreonul și rubeola.

Reclame

11 gânduri despre &8222;Vaccinul ROR nu este cauza autismului&8221;

 1. Vaccinurile nu contin mercur? Ati citit vreun prospect vreodata? Va sugerez sa incepeti cu cel de la vaccinul impotriva hepatiteti B care se face imediat dupa nastere. Macar pe ala cititi-l si mai vedem dupa aceea cine minte.

 2. Un oarecare Jack Welch, care a adus GE acolo unde este acum … spunea „la mine nici un manager nu face a 2a greseala … este licentiat de la prima” este ceea ce trebuie sa aplicam si vaccinurilor pentru a obtine niste produse de TOP

 3. Nu cred ca vreuna din bolile din ROR are potential fatal, cel putin nu la copii, iar pana acestia vor ajunge adulti vaccinul nu va mai fi activ, deci vor avea ocazia de a se imbolnavi.

  • Rujeola ucide cam 1 copil la 1000 de îmbolnăviri.
   Rubeola este periculoasă mai ales pentru gravide, din cauza sindromului rubeolic congenital.
   Oreonul nu e fatal, dar printre complicațiile lui sunt și hipoacuziile (surzenie).

   Compari astea cu efectele adverse ale RORului și nu-ți rămâne decât să alegi să previi.

   • Daca mi se permite:”În timpul supravegherii post-autorizare, au fost raportate următoarele reacţii suplimentare în asociere temporală cu vaccinarea împotriva rujeolei-oreionului-rubeolei şi varicelei:
    Tulburări hematologice şi ale sistemului limfatic
    Trombocitopenie, purpură trombocitopenică
    Tulburări ale sistemului nervos:
    Mielită transversă, sindrom Guillain Barré, nevrită periferică, encefalită”,etc
    http://www.medipedia.ro/Dictionarmedical/Medicamente/tabid/59/prospect/W13323023/PRIORIX-8482.aspx

    • Asociere temporală nu înseamnă cauzalitate, înțelegi asta?
     Caută niște studii și vezi dacă vaccinarea ROR este cauza a celor de mai sus?
     Te invit să faci asta și pentru celelalte vaccinuri, chiar dacă scrie în prospect că apar aceste evenimente la reacții adverse.

     Citez dintr-un alt articol pe care-l recomand să-l citești și tu.

     „Purpura trombocitopenică de obicei trece de la sine, dar există și cazuri grave așa că haideți să vedem niște numere legate de ROR. O să mă folosesc de două studii ce s-au concentrat pe legătura dintre această afecțiune și vaccinuri: o recenzie sistematică din The Journal of Pediatrics și un studiu mare de cohortă (cu 1,8 milioane de copii) din Pediatrics.114 Recenzia a descoperit că numărul de cazuri de purpură trombocitopenică produse de ROR este între 0,087 și 4 la 100.000 doze de vaccin, iar complicațiile au fost foarte rare. Studiul de cohortă a identificat 197 de cazuri de purpură trombocitopenică în urma mai multor vaccinuri, doar asocierea cu ROR a fost semnificativă din punct de vedere statistic și doar un singur caz a fost grav și a avut nevoie de transfuzii. Pe scurt, riscul de purpură trombocitopenică gravă este de 1 la 1,8 milioane.”

     Numerele nu prea stau de partea ta.

     • Imi mentin parerea ca prospectul e mult mai clar,si este dat in urma unui studiu facut de o armata de virusologi,chimusti,imunologi,doctori,ce au laboratoare de top si conditii de testare.Au o armata de oameni pentru lobby,o armata de oameni la markenting si o armata de oameni care fac statistici.Ce este trecut in propect este facut de aceste amate si trebuie sa vanda cat mai bine produsul.Tu ma trimiti la un articol scris de cine stie sau copiat,care dau cu totul alte cifre decat ce spune producatorul.Pai cum ba frate?Corporatiile farmaceutice care au vanzari de 500 miliarde anual is prosti?Au angajat maimute sa scrie prospecte?Prospectul are statut de OFICIAL.
      Si daca e sa citez din articolul unde m-ai trimis sa citesc:”Știu că numerele sunt reci. Însă nu cunosc o metodă mai bună”.Asta zice autorul articolului.Si are dreptate.
      Si imi poti spune te rog ,de ce la toate vaccinurile apare in prospect sindrom Guillain Barré?Citez:” Boala este de fapt o polineuropatie inflamatorie acuta demielinizanta declansata de un proces infectios acut. Leziunile se datoreaza raspunsului sistemului imun al pacientului la infectia declansatoare”.Deci???http://www.i-medic.ro/boli/sindromul-guillain-barre-polinevrita-acuta-ideopata-polinevrita-infectioasa-sau-polineuropatia
      Iar in multe articole scrie ca nu se stie ce declanseaza acest sindrom,iar in toate prospectele vaccinurilor apare acest sindrom,asociat temporal cum e la ROR,sau spune clar ca vaccinul va declansa acest sindrom.Si mai o chestie.Daca citesti depre acest sindrom,mai toti spun ca apare la adulti dupa 30-50 ani.Bun.ROR e destinat copiilor…si apare in urma vaccinului.Ca folosesc ei o exprimare voalata”asociere temporala”,la fel ca „Campania de imunizare”,cand ar trebui sa fie „campania pentru incercarea de a imnuniza”(de vreme ce nevaccinatii sunt un pericol vaccinati…asa mi se pare corect).
      Repet:in toate prospectele vaccinurilor,sub o forma sau alta, apare acest sindrom crunt….si nu cred nici in ruptul capului ca e pus acolo ca sa umple pagina.

      • Repet și citez din prospect.
       După punerea pe piaţă, în câteva ocazii, au fost raportate următoarele reacţii adverse la persoane
       vaccinate cu Priorix:

       Asta nu înseamnă cauzalitate. În acel articol ai studii care demonstrează că vaccinurile nu sunt cauza GBS. În prospect apar și aceste raportări.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s